Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-02@01:17:37 GMT

مهد یقلی، قدیمی ترین حمام مشهد

تاریخ انتشار: ۹ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۲۴۷۷۴۶

مهد یقلی، قدیمی ترین حمام مشهد

حتما تا به حال وصف حمام‌ های قدیمی و بزرگ ایرانی چون حمام گنجعلی خان کرمان و یا حمام فین کاشان را شنیده اید و یا در سفر به کاشان و کرمان سری هم به این حمام‌های معروف تاریخی زده اید. باید بدانید که در مشهد نیز حمام کمتر شناخته شده ای هست که یکی از قدیمی‌ ترین و بزرگ‌ ترین حمام‌های ایرانی محسوب می شود و این حمام همان حمام 'مهدی قلی بیک' است که هم اکنون موزه مردم شناسی نیز هست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این حمام یکی از حمام های معروف ایران است که قدمتش به زمان شاه عباس صفوی برمی گردد و معماری خارق العاده آن حکایت از شکوه و عظمت معماری اصیل ایرانی دارد.
این اثر در کنار حرم امام رضا(ع)، مسجد شاه و بازار فرش فروش های مشهد قرار دارد بنابراین برای بازدید از این موزه تنها کافیست بعد یا قبل از زیارت حرم امام رضا(ع)، ساعتی را به آن اختصاص داد. امروزه این حمام به موزه مردم شناسی مشهد بدل شده و در نتیجه می توانید در کنار حمام، از مجموعه ای از اشیا، وسایل، پوشاک و عکس های قدیمی شهر نیز دیدن کرد.
این اثر در تاریخ پنجم اردیبهشت 1356 با شمارهٔ ثبت 1374 به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این حمام مجموعه‌ای از فضاهای متعدد بوده و بزرگترین و زیباترین بخش آن بخش بینه حمام با هشت ستون و تزئینات نقاشی است.
این بنا وقف آستان قدس رضوی شد که پس از مرمت و بازسازی در سال 1385 به موزه مردم شناسی تغییر کاربری داد. در این موزه اشیایی از قبیل لوازم مورد نیاز در حمام‌های قدیمی، انواع سماورهای ذغالی، قندیل، ظروف مختلف، آبخوری، بخش نمایشگاه عکس قدیم و مردم‌شناسی به نمایش درآمده است.

*نقاشی سقفی بی نظیر
وقتی قدم به این حمام می گذارید ساختار زیبای حمام های قدیمی را می بینید و چیزی که در نگاه اول توجهتان را جلب می کند سقف زیبا و نقاشی شده ی این بناست که می توانید ساعت ها جزئیات این نقاشی های زیبا را از نزدیک ببینید.
این حمام در کنار مسجد قرار دارد و سال ها هم نام همین مسجد بود اما امروز، همه آن را به نام مسجد محمد قلی بیک می شناسند. تا همین چند سال قبل هم مردم برای حمام کردن به این حمام عمومی می رفتند اما بعد از مدتی دیگر استفاده ای از آن نشد تا اینکه در سال ۱۳۸۵ پس از مرمت و بازسازی به موزه تبدیل شد.

*سربینه
در سربینه (رخت کن حمام) نقاشی و کاشی های رنگی می بینید.این قسمت ساروج بری و گچ بری های ۲۸ لایه دارد که ۱۳ لایه از آن ها نقاشی های زیبا دارد. قوس های این قسمت از حمام از نوع پنج و هفت شاخ بزی است که از سبک معماری اصفهان الهام گرفته است. در این قسمت راهرو هست که از سه راهرو به عنوان رختکن استفاده می شد و یک راهرو هم شاه نشین بود.

*سقف حمام مهدی قلی بیک
برای اینکه از سربینه به گرمخانه بروید باید از هشتی بگذرید. در این هشتی، حوض کوچکی می بینید که افراد بعد از بیرون آمدن از گرمخانه پای خود را در آنجا شسته و به سربینه می رفتند.در این مکان سقف منقوش و ستون های بی نظیر با نقاشی های هنرمندانه چشم هر بیننده ای را به خود جذب می کند.

*گرمخانه
بعد از اینکه از هشتی گذشتید وارد گرمخانه می شود که محل اصلی شست و شو و استحمام بود. در وسط این گرمخانه مربع شکل،چهار ستون هست و بر روی آن سقفی گنبدی شکل قرار گرفته است. در اطراف این گرمخانه سه غرفه می بینید که فضایی برای نشستن و حمام کردن بود.

*آتشخانه
آتشخانه منبعی برای گرم نگهداشتن حمام بود. این قسمت از حمام در پشت خزینه قرار دارد و از آنجا کف و دیوارهای حمام گرم می شد.

*چاله حوض
چاله حوض جایی بود که مردم بعد از حمام برای آبتنی استفاده می کردند، این چاله حوض نسبت به حمام های دیگر بزرگ تر است. در ساخت این قسمت از حمام آنقدر به جزئیات توجه شده که با وجود ساده بودن، شکوه معماری ایران را نشان می دهد.
7496
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: 40 سالگی انقلاب بودجه 98 سیل 98 آستان قدس رضوی حرم امام رضا مسجد مشهد نقاشی 40 سالگی انقلاب بودجه 98 سیل 98 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۲۴۷۷۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این خانه یک سرایدار است، همین قدر زیبا! (+تصاویر)

عصر ایران - کاسا زایری (Casa Zaire) خانه ای کوچک در پشت ساختمانی نوگرا در شهر پورتو، پرتغال است. این خانه توسط استودیو پائولو موریرا آرکیتکچرز (Paulo Moreira Architectures) طراحی شده است. دگرگونی و تغییر شکل این خانه کوچک که محل سکونت سرایدار ساختمان اصلی بود، آن را بار دیگر زنده کرده است.

استفاده بهینه از فضای موجود

موقعیت مکانی منزوی خانه در ارتباط با خیابان و زندگی شهری موجب شد تا معماران استودیو موریرا این ساختمان کوچک را به عنوان یک مورد مستقل در نظر بگیرند. در طبقه همکف، تغییر شکل ارتباطات بین هال، حمام و فضای نشیمن صورت گرفت.

آشپزخانه، بالکن جانبی و پله های متصل به طبقه بالا در امتداد دیوارهای بیرونی قرار گرفته و فضای مرکزی برای قرار گرفتن یک میز ناهارخوری کوچک آزاد شده است. کاشی های کف موجود به رنگ مشکی با نقاط سفید به رغم ظاهر فرسوده خود حفظ شدند.

در اتاق خواب، یک اختلاف سطح ایجاد شده تا امکان استفاده از قسمت زیرین تخت به عنوان یک فضای ذخیره سازی بهینه فراهم شود.

حمام نیز با استفاده از مواد ساده و مقرون به صرفه بازسازی و به روز شده است. کاشی های طرح مترو در این قسمت جلب توجه می کنند.

نمای بیرونی خانه با ورقه های فلزی صورتی رنگ پوشیده شده است. از سوی دیگر، رنگ آبی کم رنگ در فضای داخلی خودنمایی می کند.

اطلاعات پروژه:

نام: کاسا زایری

معمار: پائولو موریرا آرکیتکچرز

مکان: پرتو، پرتغال

مساحت: 30 متر مربع

کاربری: خانه مسکونی

 

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: خاص ترین خانه این روزهای ژاپن! (+تصاویر)

دیگر خبرها

  • اجتماع عظیم مردم متدین مشهد مقدس در حمایت از طرح «نور» 
  • برپایی نمایشگاه آثار آندره سوروگیان درباره شاهنامه در ایروان
  • رونمایی از نسخه برگردان روزنامه «ادب» قدیمی‌ترین روزنامه مشهد
  • این ۸ وسیله حمام را فورا دور بیندازید
  • سفر سردار رادان به خراسان رضوی به دعوت مردم متدین مشهد
  • ۸ وسیله مصرفی در حمام که باید فورا آنها را دور بیندازید
  • اجساد عجیبی که طبیعت آن‌ها را پس می‌زند! (+عکس)
  • این خانه یک سرایدار است، همین قدر زیبا! (+تصاویر)
  • تصاویری از اجساد سالم؛ راز مومیایی خود به خود مردگان در یک منطقه چیست؟ (۱۶+)
  • 2 روش هوشمندانه برای ساخت شیرآب و شیر حمام با لوله PVC (فیلم)