Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-02@05:12:17 GMT

احیای حمام «شاهزاده‌ها» در اصفهان

تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۴۱۶۳۷۵

احیای حمام «شاهزاده‌ها» در اصفهان

ایسنا/اصفهان مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان، از مرمت، احیا و بازگشایی حمام صفوی «شاهزاده‌ها» در اصفهان خبر داد و اعلام کرد که مرمت حمام‌های تاریخی موجود در مناطق ۲، ۳، ۷، ۱۱ و ۱۵ شهر، ازجمله حمام «جودا» را نیز در دست اقدام دارد.

محمد فیض در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: مرمت حمام صفوی شاهزاده‌ها، از سال ۱۳۹۵ شروع شد و تا پایان سال ۱۳۹۸ ادامه پیدا کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در نیمه اول سال جاری نیز نواقص موجود رفع و کار تکمیل شد تا اینکه یکشنبه_۳۰ آذر ماه شاهد افتتاح این حمام بودیم.

مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان، هزینۀ احیا و مرمت این حمام را حدوداً یک میلیارد اعلام کرد و گفت: مرمت، ساماندهی و بازسازی برخی بخش‌ها، تغییر سیستم گرمایشی، سرمایشی و نورپردازی، مرمت ورودی اصلی، اصلاح پشت‌بام، ایزوله کردن آن و درست کردن مسیر دسترسی به بام، همچنین اصلاح کف فرش، افزودن سرویس بهداشتی، احیای تزیینات و نقاشی‌های از بین رفته حمام و ... ازجمله اقداماتی بود که ما در حمام شاهزاده‌ها انجام دادیم و برای بهره‌برداری به شهرداری منطقه سه اصفهان واگذار شد.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا برای احیای سایر حمام‌های تاریخی شهر نیز برنامه‌ای دارید یا خیر؟ توضیح داد: هر حمام تاریخی در سطح شهر که مالکیت آن عام و متولی آن شهرداری باشد، اگر با سازمان نوسازی و بهسازی قرارداد بسته شود، کار مرمتش را انجام می‌دهیم؛ چنانچه برای حمام خسروآغا این کار را کردیم.

فیض افزود: در حال حاضر چند حمام دیگر در مناطق ۲، ۳، ۷، ۱۱ و ۱۵، در دست اقدام وجود دارد که اگر قرارداد آن قطعی شود، مرمت آن‌ها را نیز آغاز می‌کنیم. ضمن اینکه مرمت حمام نقاشی در منطقه ۱۵ رو به اتمام است و به‌محض تکمیل، دربارۀ آن اطلاع‌رسانی خواهیم کرد.

بخش‌هایی از مرمت حمام «شاهزاده‌ها» به‌ویژه بخش نقاشی هفت‌خان رستم در چهار حوض، توسط حسین آقاجانی انجام‌شده، اما متأسفانه این استاد پیشکسوت مرمت و معماری، آذر ماه سال گذشته بر اثر تصادف درگذشت و اصفهان را از وجود خود بی‌نصیب کرد. ازآنجا که فرزند مرحوم آقاجانی نیز دانش‌آموختۀ رشتۀ مرمت است و ناظر عالی پروژۀ مرمت حمام شاهزاده‌ها بوده، از او خواستیم درباره ارزش و اهمیت این حمام برای ما سخن بگوید. مسعود آقاجانی به ایسنا گفت: حمام شاهزاده‌ها اواخر دوران صفویه ساخته‌شده و سال ۱۳۵۴ نیز در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیده است. به دلیل نزدیکی این حمام با میدان اصلی شهر، شاهزادگان صفوی از آن استفاده می‌کردند و بعد از دورۀ صفویه در اختیار عامه مردم قرارگرفته است.

مشاور فنی سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان، خاطرنشان کرد: بعض حمام‌ها دوقلو بوده‌اند، به این معنی که بخش زنانه و مردانه داشته‌اند، اما حمام شاهزاده‌ها از نوع حمام‌های تک قلوست که فقط مورد استفاده آقایان قرار می‌گرفته.

وی ادامه داد: حمام شاهزاده‌ها دارای عناصری مثل سربینه، خلوت سربینه (محل لباس عوض کردن خواص)، کفش کن، گرمخانه عمومی و اختصاصی، راه ورود و خروج ویژه، چهار حوض و گل جام و جام گاه پشت بام است. ضمن اینکه زیر قسمت فضای گرمخانه زنبورک‌هایی در قالب تونل زیرزمینی و گربه‌روهایی داشته که گرما را به شکلی مطبوع و یکنواخت در تمام نقاط پخش می‌کرده است. به نظرم همۀ این عناصر از اعجازهای معماری ایران است و می‌توان ساعت‌ها دربارۀ آن صحبت کرد.

آقاجانی تصریح کرد: آنچه حمام شاهزاده‌ها را متمایز می‌کند، استفاده از نمای آجری در قسمت سربینه آن است.

این کارشناس ارشد مرمت بناهای تاریخی توضیح داد: در گذشته که وسایل گرمایشی چندانی وجود نداشته حمام‌ها را چند متر پایین‌تر از سطح زمین می‌ساخته‌اند تا پوشش دیوارۀ زمین دور آن باشد و به‌عنوان یک عایق حرارتی عمل کند.

وی، ساخت حمام‌های عمومی را شاخصه دورانی دانست که حکومت به تثبیت و توسعه رسیده بوده  و دراین‌باره گفت: معمولاً همت حکومت‌ها بیشتر صرف ساخت مسجد و اماکن مذهبی می‌شد و در درجه دوم به سمت ساختن حمام می‌رفتند، اما خاطره‌ای از علی‌قلی آقا که در محله‌ای هم مسجد ساخته و هم بازارچه و هم حمام ذکر می‌کنم که شنیدنش خالی از لطف نیست. می‌گویند علی‌قلی آقا در حال ساخت مسجد بود، اما نیمه‌های کار کلنگ حمامی را هم زد و از قضا کار حمام زودتر از مسجد به اتمام رسید. به او گفتند چرا چنین کردی؟ و پاسخ داد مردم اگر طیب و طاهر نباشند نمی‌توانند وارد مسجد شوند و عبادت کنند.

ناظر عالی مرمت حمام شاهزاده‌ها، با بیان اینکه مرمت این حمام در دو مرحله سفت‌کاری و نازک‌کاری انجام‌شده و ازاره های آن دارای کاشی‌های اصل دوره صفوی بوده، دربارۀ نقاشی‌های آن  اظهار کرد: با توجه به قدمت چند صدسالۀ حمام هر بار که رطوبت، تزیینات آن را کمرنگ می‌کرده، با لایه اندود آهک روی آن را می‌پوشانده‌اند و گاهی مجدد تزیینات جدیدتری انجام می‌دادند. به همین خاطر ما در برخی بخش‌ها ۱۲ لایه آهک فرسوده و بدون تزیینات را برداشتیم تا به نقاشی‌های اصیل دوره صفویه برسیم و آن‌ها را حفظ کنیم.

آقاجانی، یادآور شد که هنوز برخی از ریزه‌کاری‌های مرمت مثل تکمیل تزیینات و نقاشی‌های دیواری این حمام باقی‌مانده و متأسفانه به دلیل نبود بودجه قادر به انجام آن نبوده‌اند.

مشاور فنی سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان، همچنین خاطرنشان کرد که این سازمان توانسته معیارهای مرمت را برای احیای این حمام به‌خوبی رعایت کند.

وی حفظ میراث فرهنگی منقول و غیرمنقول را وظیفۀ همه دانست و گفت: هویت ما وابسته به تاریخ و میراث تاریخی ماست. اگر این آثار را که به عقاید پیشینیان ما پیوند خورده‌اند حفظ کنیم، دیگر جوانان ما به ‌سادگی خام عقاید جدید دیگران نمی‌شوند و درمی‌یابند که فرهنگشان ریشه‌های سترگی دارد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری حمام تاریخی دوره صفویه مرمت آثار تاریخی بازگشایی شهرداری اصفهان میراث فرهنگی اصفهان سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان حمام شاهزاده ها مرمت حمام حمام ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۱۶۳۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احیا و مرمت قنات مدوئیه

به خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، جلسه بررسی مشکلات قنات مدوئیه باحضور محمدی معاون سیاسی وامنیتی فرماندار، هوشمند مدیر و دهقان مسئول آب وخاک جهاد کشاورزی در مسجد عزیز آباد، برگزارشد.   دراین نشست که کشاورزان ونمایندگان قنات نیز حضور داشتند، راهکار‌هایی درخصوص پیشکار کنی، خرابه کشی، ریزش برداری این قنات ارائه گردید وتمهیداتی به منظور احیا ومرمت آن نیز اندیشیده شد.   گفتنی است طول این قنات۵۰۰۰متر می‌باشد، که ۴۰۰نفر بهره برداربه صورت مستقیم از آن استفاده می‌کنند که باتوجه به محدودیت منابع آبی در شهرستان، بهینه‌سازی مصرف آب و افزایش بهره‌وری از طریق ارتقای راندمان آبیاری، کاهش هدر رفت آب، اصلاح روش‎‎های آبیاری و استفاده از گیاهان کم آبخواه در الگو و ترکیب کشت، دارای اهمیت ویژه‎‎ای است.

دیگر خبرها

  • احیا و مرمت قنات مدوئیه
  • توهمات یک ذهن افراطی
  • این ۸ وسیله حمام را فورا دور بیندازید
  • ۸ وسیله مصرفی در حمام که باید فورا آنها را دور بیندازید
  • آبله مرغان تا چند روز واگیر دارد ؟ | برای آبله مرغان چی بخوریم ؟ ؛ درمان سریع آبله مرغان در خانه
  • این خانه یک سرایدار است، همین قدر زیبا! (+تصاویر)
  • 2 روش هوشمندانه برای ساخت شیرآب و شیر حمام با لوله PVC (فیلم)
  • انتقاد تند ابطحی از مهدی نصیری
  • ممنوعیت ورود موتورسیکلت‌ به بازار اصفهان از ۱۷ اردیبهشت/بودجه مرمت بازار ۵ برابر شد
  • حمام شیشه‌ای سازه‌ای نوین طراحی دکوراسیون داخلی